Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1 με 1,25%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των επενδυτών. 

Με βάση την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι αναμένουν μια ακόμα αύξηση τη φετινή χρονιά. Για το 2018 συνεχίζουν να προβλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων, όπως έκαναν και το Μάρτιο. 

Στην ανακοίνωση της Fed σημειώνεται πως η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού θα ξεκινήσει μέσα στο 2017, αρχικά με την περικοπή των επανεπενδύσεων στα treasuries κατά 6 δισ. δολάρια το μήνα και στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια κατά 4 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Fed αναμένει ότι σε ετήσια βάση θα παραμένει λίγο κάτω από το 2% βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο το 2%.

Τα μέλη της FOMC υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2017 στο 1,6%, από 1,9% που προέβλεπαν το Μάρτιο. Η πρόβλεψη τους για τον πληθωρισμό το 2018 και το 2019 παρέμεινε αμετάβλητη στο 2%.

Τι δήλωσε η Γιέλεν

Οι πρόσφατες αδύναμες μετρήσεις στον πληθωρισμό οφείλονται σε πτώσεις των τιμών σε λίγους τομές, όπως οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν.

«Με μια ισχυρή αγορά εργασίας υπάρχουν οι συνθήκες για να κινηθεί υψηλότερα ο πληθωρισμός» υποστήριξε, προσθέτοντας πως είναι «σημαντικό να μην υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις» σε μεμονωμένες μετρήσεις.

Η ίδια πρόσθεσε πως η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο στόχο του 2% την επόμενη χρονιά, τόνισε ωστόσο πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Η σημερινή μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατέδειξε αδυναμίες σε διάφορες κατηγορίες και είναι κάτι στο οποίο θα εστιάσουμε τους επόμενους μήνες» σημείωσε.