Σωσίβιο στον ξένους επενδυτές αναζητεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τονώσει την ελληνική οικονομία. Η τάση αυτή έρχεται να επιβεβαιωθεί και από τα λεγόμενα του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται - όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa – να ζήτησε από ευρωπαίους πιστωτές να πάρουν αποφάσεις που θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την οικονομία της χώρας του. 

Δεν θα ξεχάσουμε άλλωστε και το… σχέδιο του Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος θα εξέταζε το οικονομικό προφίλ των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται Ελλάδα για να επενδύσουν στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει πως «εάν υπάρχουν κάποιοι εξ’ αυτών που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα από 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα όποιος δεν είναι πολίτης της Ε.Ε. και επιθυμεί να επενδύσει 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία ή υποδομές στην Ελλάδα, τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης με πενταετή άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Σήμερα σχεδόν περίπου τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου όπου η κρίση ταλανίζει την ελληνική οικονομία, τα μνημόνια διαδέχονται το ένα το άλλο, οι φοροι αυξάνονται συνεχώς και οι τιμές στην κτηματαγορά υποχωρούν τα νούμερα είναι πενιχρά έως και ανύπαρκτα.
Η ανάγκη επένδυσης στην Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για να ανασάνει η ελληνική οικονομία. Όμως τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα είναι απογοητευτικά.

Όπως αναφέρει στο ependisinews.gr ο κ. Γιώργος Καπότσι, επικεφαλής της RE/MAX Αθμονον, στο Μαρούσι το 4% των πωληθέντων ακινήτων αγοράστηκε από αλλοδαπούς εκτός Σέγκεν για απόκτηση της Golden Visa, στα Βριλήσσια το 5% ενώ στα Μελίσσια κανένα. Συγκεκριμένα στο Μαρούσι ενδιαφέρον έδειξαν επενδυτές από το Ιράκ ενώ στα Βριλήσσια από την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, άνθρωποι της κτηματαγοράς τονίζουν το μεγάλο ενδιαφέρον από Τούρκους αγοραστές, κυρίως για ακίνητα εντός του κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Enterprise Greece, σύμφωνα με τα οποία οι Τούρκοι αγοραστές ακινήτων φιγουράρουν πλέον στην τέταρτη θέση, όσον αφορά τη χορήγηση αδειών διαμονής για αγορές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ στην Ελλάδα, με μία αύξηση 50% από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τα τέλη Απριλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων που διατηρεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (30 Απριλίου 2017), το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa παρουσιάζει αυξητική τάση με τις άδειες διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν διαμορφωθεί στις 1.684, ενώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειακών μελών, στις 4.095.
Στην κατάταξη χωρών προέλευσης προηγείται η Κίνα με 701 άδειες για ιδοκτήτες και 1.693 με μέλη οικογένειας, ακολουθεί η Ρωσία με 357 και 751 αντίστοιχα, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Αίγυπτος με 84 άδειες ιδιοκτητών και 191 για μέλη οικογένειας. Εξαιρετικά σημαντική εμφανίζεται η παρουσία της Τουρκίας, όπου παρατηρείται αύξηση της τάξης του 50% από τέλη Φεβρουαρίου έως και τέλη Απριλίου.

Τι είναι όμως η Golden Visa; Το κάθε κράτος που υλοποιεί το πρόγραμμα της χρυσής βίζας ανταλλάσσει θα έλεγε κανείς την ελεύθερη είσοδο στη χώρα και ανά περιπτώσεις την υποκοότητα με την αγορά ενός ακινήτου ή την πραγματοποίηση άλλου είδους επένδυσης εντός των συνόρων αυτής.

Οι επενδυτές πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο εντός Ελλάδας αξίας 250.000 ευρώ και με τον τρόπο αυτό να «αγοράσουν» μαζί και την άδεια εισόδου στη χώρα μας και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη για πέντε χρόνια. Το ελληνικό πρόγραμμα δεν απαιτεί από τους επενδυτές να μένουν στην χώρα, παρά μόνο αν θελήσουν να λάβουν ελληνική υπηκοότητα όπου θα πρέπει να ζουν εδώ για τουλάχιστον επτά χρόνια.
Η δυναμική που μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Greek Golden Visa, δηλαδή η χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε ξένους που αγοράζουν κατοικίες ή ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ οδηγεί την κυβέρνηση σε κινήσεις για την επέκτασή του και σε άλλες μορφές επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης: Τι προτιμούν οι υποψήφιοι αγοράστες