Σε νέα εποχή εισέρχεται ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, η 95χρονη πορεία του οποίου θα συνεχιστεί, πλέον, σε ήρεμα νερά, με τον εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού Ευάγγελο Μαρινάκη στο τιμόνι. Κατά τη χθεσινή διαδικασία δημοπρασίας των τίτλων του ΔΟΛ, που είχαν προκηρύξει οι τράπεζες μέσω ανοίγματος κλειστών προσφορών, η εταιρεία Αlter Εgo του κ. Μαρινάκη αναδείχθηκε πλειοδότρια, καταθέτοντας την υψηλότερη προσφορά, ύψους 22.892.600 ευρώ.

Ο διαγωνισμός αφορούσε 211 τίτλους, μεταξύ των οποίων οι ιστορικές εφημερίδες «Το Βήμα της Κυριακής» και «Τα Νέα», το 22,11% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL, το 50% των μετοχών της IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ, το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής ΑΡΓΟΣ, η πρωτοπόρος ιστοσελίδα in.gr, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΒΗΜΑ FM, πλήθος περιοδικών, γνωστοί ιντερνετικοί τίτλοι αλλά και ιστορικοί τίτλοι περιοδικών, όπως «Ταχυδρόμος», «Οικονομικός Ταχυδρόμος» και «Εποχές».

Αν κάτι, πάντως, χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι και το ψηφιοποιημένο και έντυπο ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ. Πρόκειται για αρχείο το οποίο περιλαμβάνει τη δημοσιογραφική καταγραφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας του τελευταίου αιώνα και συγκεκριμένα από το 1922 -οπότε και ιδρύθηκε ο ΔΟΛ- αλλά και κείμενα του συνόλου του πνευματικού κόσμου της χώρας. Μεταξύ άλλων, το ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ περιλαμβάνει έντυπα όπως τα «Αθηναϊκά Νέα» (1931-1945), το «Βήμα» (1945 μέχρι σήμερα), το «Ελεύθερον Βήμα» (1922-1944), ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (1926-2004) και τα «Νέα» (1944 έως σήμερα).

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προσφορές, δεύτερη αναδείχθηκε αυτή της κυπριακής εταιρείας Vegata, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη. Η προσφορά υπολειπόταν κατά 1,89 εκατομμύρια ευρώ αυτής του κ. Μαρινάκη και έφτασε τα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλαγή δεδομένων 

Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, αρκετά χαμηλά, τουλάχιστον σε σχέση με τις δύο πρώτες προσφορές, κινήθηκε αυτή του επιχειρηματία και προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, η οποία έφτασε στα 11.926.000 ευρώ. Από εκεί και κάτω, πολύ χαμηλότερη προσφορά κατέθεσε η αγγλική εταιρεία New Mile, η οποία έφτασε μόλις τα 100.000 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ κατέθεσαν συμβολική προσφορά ύψους τριών ευρώ.
Η δυναμική είσοδος του Ευάγγελου Μαρινάκη στον ΔΟΛ αλλάζει τα δεδομένα και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Με ποσοστό 22,11%, ο κ. Μαρινάκης καθίσταται ο δεύτερος σε ποσοστό μέτοχος του MEGA, πίσω μόνο από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία κατέχει το 35%, ενώ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά ο Ιβάν Σαββίδης (19,63%), η πλευρά Μπόμπολα (13%), ο Βίκτωρ Ρέστης κ.ά.
Για τον διαγωνισμό που αφορά την ακίνητη περιουσία του ΔΟΛ κατατέθηκαν τρεις προσφορές. Πλειοδότης για τα ακίνητα είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα, που κατέθεσε προσφορά σχεδόν 3.780.000 ευρώ, αποκτώντας μεταξύ άλλων την ιδιοκτησία του ιστορικού κτιρίου του συγκροτήματος του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά.

Μεγάλο κοινωνικό έργο του Mr Capital

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης γεννήθηκε το 1967 και είναι γιος του εφοπλιστή και πολιτικού Μιλτιάδη Μαρινάκη. Σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία αποκτώντας πτυχίο στη «Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων» και Master’s στις «Διεθνείς Σχέσεις». Ο κ. Μαρινάκης είναι πρόεδρος και

διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Maritime & Trading Corp., ενώ έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, της ναυτιλίας και του real estate.
Τον Αύγουστο του 2010 ο κ. Μαρινάκης συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και έγινε κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου με ποσοστό 70%, αφού ήλθε σε συμφωνία με τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, η ομάδα κέρδισε επτά συνεχή πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας. Τον Μάιο του 2014 ο κ. Μαρινάκης εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Πειραιά, κερδίζοντας περισσότερο από το 50% των ψήφων του ανεξάρτητου συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», του οποίου ηγείται ο κ. Γ. Μώραλης, αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μέσω της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και ιδιωτικά, ο κ. Μαρινάκης τελεί σημαντικό κοινωνικό έργο.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, τον Οκτώβριο του 2013 ανακοινώθηκε η μεγάλη διεθνής συνεργασία της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τη UNICEF για τη χρηματοδότηση του 100% Campaign, του σημαντικότερου προγράμματος εμβολιασμού παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Υποστηρίζει οικονομικά τη λειτουργία του Μουσείου Καζαντζάκη στην Κρήτη, ενώ έχει στηρίξει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Πακιστάν και την Αϊτή, την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας από το καταστροφικό τσουνάμι, την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, την παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, καθώς και τις οργανώσεις για τα παιδιά «Αργώ», «Μαζί για το Παιδί» και το «Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα». Σημαντική είναι και η συνεχής στήριξή του προς το Ιδρυμα «Ελπίδα» και την τεράστια προσπάθεια που κάνει για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που δίνουν τη δική τους καθημερινή «μάχη». Ενα ακόμα σημαντικό κομμάτι της προσφοράς του είναι η κάλυψη όλων των εξόδων για τα καθημερινά συσσίτια και τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις των Ιερών Μητροπόλεων Πειραιά και Νίκαιας, καθώς και για τα συσσίτια που διανέμονται μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.
 
Από την Ελευθερία του Τύπου