Εξωτραπεζική χρηματοδότηση αναζητούν οι ποιοτικές ελληνικές επιχειρήσεις, διεκδικώντας μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητας που κατέχουν θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου είτε να υποστηρίξουν τις επενδύσεις τους είτε να αναδιαρθρώσουν με καλύτερους όρους τον δανεισμό τους.

Μέχρι πρόσφατα η επιλογή ξένων αγορών αποτελούσε μονόδρομο, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της «δέσμευσης» που υπήρχε όσον αφορά στο επιτόκιο κάθε έκδοσης που βρισκόταν υπό τον περιορισμό του δικαιοπρακτικού επιτοκίου, το ύψος του οποίου μόνο αποτρεπτικά λειτούργησε για τις δυνάμει ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Σχετικά πρόσφατα, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το «πράσινο φως» ώστε η αγορά ομολόγων να λειτουργεί στο εξής βάσει του κανόνα προσφοράς και ζήτησης, καθεστώς που εδώ και πολλά χρόνια ισχύει και στο εξωτερικό.

Ετσι, μετά το ντεμπούτο της Φουρλής το περασμένο φθινόπωρο με μια εταιρική ομολογιακή έκδοση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, που «έσπασε το ρόδι», δημιουργήθηκε ουρά... εκδόσεων από εταιρείες εισηγμένες και μη. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένονται ομολογιακές εκδόσεις που προσεγγίζουν σε αξία τα 1,3 δισ ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές, η εκδήλωση αυτή της κίνησης εκ μέρους των εταιρειών σχετίζεται με την προσδοκία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, την έναρξη συζητήσεων για το χρέος και το ενδεχόμενο η χώρα να προσπαθήσει να ξαναβγεί στις αγορές, στοιχεία που σαφώς θα ευνοήσουν την πραγματική οικονομία.

Βέβαια, το μείζον ζήτημα για τις επιχειρήσεις είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο εξακολουθούν να δανείζονται. Σήμερα, οι περισσότερες μικρές εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 8,5%. Οι ομολογιακές εκδόσεις θεωρούνται από αναλυτές ως ένα μέσο «αξιολόγησης» και διεκδίκησης ευνοϊκότερων δανειακών όρων για ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ομιλος Μυτιληναίος υπολογίζει ότι η ομολογιακή του έκδοση θα μειώσει τα χρηματοοικονομικά κόστη και θα δώσει τη ρευστότητα στον όμιλο ώστε να συμμετάσχει σε ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έκδοσή του ανοίγουν για τον όμιλο πιστωτικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Sunlight με την έκδοσή της θα εξισορροπήσει το χρηματοοικονομικό της κόστος και θα αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της που λήγει μέσα στο 2018.
ΒΟΧ

Οι ενδιαφερόμενοι

Ηδη αυτή την εβδομάδα «τρέχει» η δημόσια προσφορά εκ μέρους της βιομηχανικής εταιρείας Sunlight, μέλος των επιχειρήσεων συμφερόντων του επιχειρηματία Π. Γερμανού, που αφορά εταιρικό ομόλογο πενταετούς διάρκειας ύψους έως 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εκδηλώθηκε η πρόθεση έκδοσης ομολογιακών δανείων 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank και 300 εκατ. ευρώ από την εισηγμένη Folli Follie. Επίσης, άμεσα αναμένεται να ακολουθήσει η δημόσια πρόταση για το εταιρικό ομόλογο του Ομίλου Μυτιληναίος για την άντληση 200-300 εκατ. ευρώ, στην οποία έχει εξασφαλιστεί ήδη η συμμετοχή της EBRD με 50 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, επίκειται και η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ενημερωτικό δελτίο της Τέρνα Ενεργειακή για τη σχετική ομολογιακή έκδοση που προγραμματίζεται για τον Ιούλιο, με στόχο την άντληση κάπου 60 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη -ουσιαστικά- χρονιά υπολογισμού του, ο δείκτης των διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε απόδοση 7,04%, το 2016 έκλεισε με άνοδο 8,83%, ενώ φέτος και έως σήμερα ενισχύεται κατά 1% περίπου.

Από την εφημερίδα "Επένδυση"