«Δυσβάσταχτο» θα είναι από τις αρχές του 2018 το «κεραμίδι» για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος στην επιστολή – φωτιά που απέστειλαν προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ «δεσμεύονται» να προχωρήσουν στην εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. 

Στόχος είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων που θα λαμβάνει υπόψη τις αγοραίες τιμές τους και όχι τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια από το 2018 να μειωθούν σημαντικά οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες.

Ωστόσο, η μείωση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων δεν θα οδηγήσει και στη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης 7,4 εκατομμυρίων φυσικών και νομικών προσώπων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Κι αυτό διότι η κυβέρνηση, με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα, έχει δεσμευτεί στους δανειστές οι όποιες απώλειες εσόδων προκύψουν στον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας της μείωσης των φορολογητέων αξιών των ακινήτων να αντισταθμιστούν με αυξήσεις των συντελεστών υπολογισμού του φόρου αυτού, καθώς επίσης και με περαιτέρω περικοπές στις ισχύουσες απαλλαγές από το συγκεκριμένο φόρο, ώστε το συνολικό ποσό των εσόδων που θα εισπράξει το Δημόσιο και το επόμενο έτος από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ να παραμείνει στο επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ στο οποίο ανέρχεται κάθε χρόνο.

Αντίθετα, όπου προκύψουν μειώσεις των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στους φόρους μεταβίβασης, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις κληρονομιές καθώς επίσης και στο Τέλος που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ των δήμων.

Και ομάδα εργασίας

Εν τω μεταξύ, συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών 17μελής ομάδα εργασίας με υπηρεσιακά στελέχη με αντικείμενο την αναθεώρηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών προκειμένου οι τιμές της Εφορίας να προσεγγίσουν τις πραγματικές.

Η 17μελής ομάδα εργασίας θα καταθέσει πόρισμα σε χρόνο που θα επιτρέπει τη δημοσίευση των αναθεωρημένων φορολογητέων αξιών ακινήτων έως τις 31.12.2017.

Διαβάστε επίσης: Λίστα με δεσμεύσεις απέστειλε η κυβέρνηση στο ΔΝΤ