Πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) η εκκαθάριση του οποίου θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η φορολογική διοίκηση ξεκινάει τη διαδικασία εκκαθάρισης και ανάρτησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε υπολογίσει την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο το 2016 στα ταμεία του Δημοσίου εισήλθαν περίπου 550 εκατ. ευρώ περισσότερα. Για το 2017 το ποσό υπολογίζεται να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 3,2 δισ. ευρώ.

Αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξηση των εκπτώσεων τουλάχιστον τους φορολογούμενους-ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο, η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπως και οι προηγούμενες που αφορούσαν τον ΕΝΦΙΑ (περί κατάργησής του έμεινε για άλλη μια φορά στα… χαρτιά.

Έτσι, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς θα γίνει το 2018.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τα τέλη Αυγούστου, εκτός και αν δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2017 για μετά τις 30 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και η 5η και τελευταία δόση τον Ιανουάριο του 2018.

Τα νέα εκκαθαριστικά θα μπορούν να τα βρουν οι φορολογούμενοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο taxisnet. Για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους οι φορολογούμενοι αφού χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στο σύστημα taxisnet θα πρέπει να επιλέξουν την εφαρμογή Ε9 και μετά να επιλέξουν το έτος 2017.