Στον «πάγο» παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών πρέπει να γίνει το αργότερο έως τον Ιούνιο 2017.

Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών εντοπίζεται στις πλέον απαξιωμένες κατοικίες, αλλά και σε εκείνες που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση τιμών τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης .

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν υψηλότερες έως και κατά 30%-40% σε σχέση με τις εμπορικές, εξαιτίας της βύθισης της αγοράς ακινήτων.

Το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο συνόδευσε το πακέτο χρηματοδότησης των 86 δισ. ευρώ, προέβλεπε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017.

Προβλεπόταν μάλιστα η σύσταση ειδικής επιτροπής σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαμόρφωση αυτής της βάσης δεδομένων με στοιχεία αγοράς, ώστε να ξεπεραστεί το στρεβλό σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στα τέλη του περασμένου έτους, απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου προέβλεπε τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα έπρεπε να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 22 Δεκεμβρίου 2015.

Παρά τις επιτροπές, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην πραγματικότητα θα αργήσει ένα χρόνο ακόμα.

Οι σημαντικότεροι φόροι και τέλη που επηρεάζονται από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι οι εξής:

• Ο φόρος εισοδήματος που επιβάλλεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.

• Το τέλος ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται υπέρ των δήμων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

• Ο ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.

• Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

• Οι φόροι δωρεάς, γονικής παροχής και κληρονομιάς ακινήτων.

• Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρείες.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των Θεσμών καταφθάνουν όπου αναμένεται να ξεκινήσουν τα ραντεβού με μέλη της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση που θα οριστικοποιήσει την τελική μορφή των παρεμβάσεων που θα γίνουν σε μια σειρά τομέων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας και συγκεκριμένα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.