Στο συρτάρι μπαίνει ξανά η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές. Κυβέρνηση και δανειστές κατά την επικαιροποίηση του Μνημονίου συμφώνησαν σε νέα αναβολή των αντικειμενικών αξιών έως τον Ιούνιο του 2017 αντί για την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Έτσι, και το επόμενος έτος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν στην καλύτερη περίπτωση τον ίδιο φόρο για την ακίνητη περιουσία, αφού ο ΕΝΦΙΑ ούτε καταργείται, ούτε μειώνεται αλλά θα παραμείνει και θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις εμπορικές τιμές.

Με την κίνηση αυτή το οικονομικό επιτελείο αφήνει τις αντικειμενικές αξίες ακόμη έναν χρόνο παγωμένες και έτσι και του χρόνου ο ΕΝΦΙΑ θα είναι φουσκωμένος, εκατομμύρια πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε μόνο και μόνο για να βγει ο λογαριασμός των εσόδων.
Διευκολύνεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ και το 2017.

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που έρθει φέτος τον Αύγουστο θα είναι φουσκωμένος για περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, για ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγρότες αλλά και επιχειρήσεις.

Με τις αλλαγές, 300.000 νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο μετά τη μείωση του αφορολογήτου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ. Επιβαρύνσεις έως και 25% προβλέπονται για όσους έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα.

Για πρώτη φορά μπαίνει φόρος και στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούν για την παραγωγική ή επιχειρηματική τους δραστηριότητα νομικά πρόσωπα.

Οι επιβαρύνσεις αυτές θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016 τα οποία αναμένεται να εκδοθούν μέσα στον Αύγουστο προκειμένου να εξοφληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους.