Τον ασκό του Αιόλου για τις αντικειμενικές αξίες άνοιξε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία το υπουργείο Οικονομικών καλείται να διορθώσει τις αξίες σε τέσσερις περιοχές στις οποίες είτε δεν έγιναν καθόλου μειώσεις είτε έγιναν και ήταν πολύ περιορισμένες.

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει λόγο για λάθος τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών σε 4 περιοχές (Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέος Βουτζάς και Δελφούς) και στο αιτιολογικό αναφέρεται ότι δεν υπήρχε διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αξιών.

Από το Μνημόνιο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, έργο που έχουν αναλάβει ειδικές επιτροπές που συστάθηκαν με απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν στο σύνολο της χώρας οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν για να κουμπώσουν με τις ιδιαίτερα χαμηλές εμπορικές τιμές.

Ωστόσο, η σχετική επιτροπή που έχει οριστεί στο υπουργείο Οικονομικών μόνο εύκολο δεν έχει βρει αυτό το εγχείρημα. Αξιόπιστος τρόπος για τον υπολογισμό των εμπορικών αξιών δεν υπάρχει και αυτό που εξετάζεται είναι η θέσπιση ενός μείγματος δεδομένων που θα δίνει μια τάξη μεγέθους για την τιμή των ακινήτων σε κάθε περιοχή.

Στο μείγμα αυτό θα περιλαμβάνονται τα δεδομένα που συλλέγουν οι τράπεζες από τις εκτιμήσεις που κάνουν για την εγγραφή προσημειώσεων, οι εκτιμήσεις ορκωτών εκτιμητών ακινήτων, οι ζητούμενες τιμές από πωλητές μέσω μεσιτικών δικτύων και το ύψος των μισθωμάτων όπως προκύπτουν από την ηλεκτρονική δήλωση μισθώσεων στο taxisnet. Μένει βέβαια να δούμε αν το εγχείρημα θα πετύχει.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών βιάζεται να αναθεωρήσει τις αξίες και για ένα ακόμη λόγο. Βάσει του νόμου, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με τις αξίες των ακινήτων, όπως αυτές ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Έτσι,, για να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2017 με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει αυτές να έχουν καθοριστεί και εφαρμοστεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως και το 2016 έτσι και το 2016 η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν θα φέρει μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων από τον ΕΝΦΙΑ με τον νέο Προϋπολογισμό να προβλέπει για το 2017 ότι πρέπει να βεβαιωθούν περίπου 3,25 δισ. ευρώ για να εισπραχθούν κοντά στα 2,65 δισ. ευρώ. Πιο απλά οι συντελεστές φορολόγησης που εφαρμόζονται σήμερα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα αυξηθούν προκειμένου να προκύπτει το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα.