Τα πάνω – κάτω στην ακίνητη περιουσία ετοιμάζεται να φέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου αλλά και να επικαιροποιηθούν οι φόροι στα ακίνητα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωράει σε νέες αλλαγές που ενδεχομένος να ισχύσουν από το νέο έτος.

Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει και αντικαθίσταται από έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη το νέο φόρο που θα διαδεχτεί τον ΕΝΦΙΑ κάτι που το Μαξίμου κρίνει αναγκαίο ακόμη και για αμιγώς πολιτικούς λόγους καθώς ήδη από το 2015 είχε υποσχεθεί την κατάργησή του.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ό. Γεροβασίλη δεν ήταν σε θέση χθες να πει εάν οι λεπτομέρειες γύρω από το νέο φόρο για τα ακίνητα θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργο, Α. Τσίπρα στην ΔΕΘ, παρ’ όλα αυτά είπε με σαφήνεια ότι είναι θέμα χρόνου να οριστικοποιηθεί ποιος ακριβώς φόρος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά να καταργηθεί ο φόρος ανά τετραγωνικό και να υπολογίζεται μόνο με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου. Επί της ουσίας εξετάζεται να επιστρέψει ο ΦΑΠ με πολύ υψηλούς συντελεστές και πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η όποια αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ θα γίνει υπό το βάρος του περιορισμού ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εισπρακτικός στόχος του φόρου που θα παραμείνει και το 2017 στα 2,65 δισ. ευρώ.
Παρεμβάσεις αναμένονται και στους έμμεσους φόρους ακίνητης περιουσίας. Στο τραπέζι έχουν πέσει παρεμβάσεις στους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών.

Το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών βάση των οποίων θα υπολογίζονται οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι ακινήτων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ειδικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή φορέων της κτηματαγοράς και οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν διάφορες λύσεις, όπως η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων από ορκωτό εκτιμητή για τους φόρους μεταβίβασης και η δημιουργία ειδικού μαθηματικού τύπου που θα παράγει αξίες βάση των στοιχείων που θα συλλέγονται από συμβολαιογράφους, μεσίτες, εκτιμητές τραπεζών.
Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος.