Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου ο γνωστός πλοιοκτήτης καπετάν Νικόλαος Φράγκος σε ηλικία 90 ετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κεφαλάρι στις 15:00 την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016.

Ο καπετάν Νικόλαος Φράγκος γεννήθηκε το 1926 στα Καρδάμυλα της Χίου, το σημαντικότερο λίκνο του ελληνικού εφοπλισμού. Και οι δύο πλευρές της οικογένειας του, είχαν μακροχρόνιους δεσμούς με τη θάλασσα.  Τα εφηβικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από την τετράχρονη Γερμανοϊταλική κατοχή, μια περίοδο που επικρατούσε πείνα, φτώχεια και -πάνω απ’ όλα- ο φόβος του θανάτου. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κατάφερε να τελειώσει το Γυμνάσιο στη γενέτειρά του.  Το 1947 ανέλκυσε το ναυάγιο ενός οικογενειακού του πλοίου που είχε βυθιστεί από τους Γερμανούς και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο ως το 1951 που έχασε τον πατέρα του.
Το 1960 αγόρασε το πρώτο του πλοίο το «Κάπταιν Φράγκος» και ξεκίνησε την δική του εφοπλιστική πορεία.  Τέσσερα χρόνια αργότερα εγκαινίασε την συνεργασία με τον Νικόλαο Μουνδρέα με την αγορά του πλοίου «Good Hope» και το 1966 δημιουργήθηκε η Good Faith Shipping.  Συνολικά μέσα στο πέρασμα του χρόνου η εταιρεία τους διαχειρίστηκε περισσότερα από 150 πλοία ενώ στα τέλη του 1990 είχε εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία του ελληνόκτητου στόλου.
Πρωτοπόρος και νεωτεριστής για την εποχή του, ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με τη μακρινή Κίνα, διαβλέποντας τη δυναμική της χώρας αυτής στη ναυτιλία, ακόμα και την εποχή που ήταν απομονωμένη. Βοήθησε στην εκπαίδευση των ναυτικών της και  με χρηματοδότηση του ολοκληρώθηκε η ανέγερση δύο δημοτικών σχολείων για τα παιδιά των πόλεων Jim Ρing και Ma Li Two της επαρχίας Yunnai στην Κίνα. Οι Κινέζοι του απένειμαν το Χρυσό Αστέρι, την υψηλότερη διάκριση που θα μπορούσε να δοθεί σε έναν πολίτη ξένου κράτους.
Με την αείμνηστη σύζυγό του Στέλλα Μονογιού η οποία υπήρξε καθηγήτρια φιλόλογος, δημιούργησαν μαζί και στήριξαν ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο.   Η προσφορά στους πάσχοντες συνανθρώπους είτε μεμονωμένους είτε συλλογικά ήταν αυτονόητη και έμπρακτη σε όλη την διάρκεια της ζωής τους.
Πιο πρόσφατα χρηματοδότησε την ανεγερση του ΚΑΠΗ Κηφισιάς όπως και του Γυμνάσιου Καρδαμύλων «ΠΤΕΡΥΓΑ ΣΤΕΛΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ» πάντα στο όνομα της αειμνήστου συζύγου του.
Ο καπετάν Νίκος αγάπησε και τίμησε την γενέτειρά του.  Ως πρόεδρος του Συνδέσμου των απανταχού Καρδαμυλίων βοήθησε στην επίλυση των προβλημάτων των Καρδαμύλων διαθέτοντας μεγάλα ποσά.  Με τις ενέργειες του ο σύνδεσμος των Απανταχού Καρδαμυλίων απέκτησε στην Αττική ιδιόκτητη στέγη.