Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, τόνισε τη Δευτέρα πως μπορεί να αξίζει η αμερικανική κεντρική τράπεζα να περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου για να αποφασίσει το αν θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά.

Δεδομένων των πιο χαλαρών, πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό, «δεν βλέπω γιατί δεν θα μας εξυπηρετούσε να δώσουμε μεγαλύτερο περιθώριο και να περιμένουμε», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης απευθυνόμενος στους ρεπόρτερς, έπειτα από ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ο Evans ανέφερε πως με τον πληθωρισμό πεισματικά βραδύ, παρά το ποσοστό της ανεργίας που βρίσκεται σε χαμηλά έξι ετών, η Fed θα έπρεπε να κινηθεί με αργούς ρυθμούς στην αύξηση επιτοκίων και στη μείωση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ομολόγων.

«Δεν θέλω να μπλέξω με μικρές διαφορές» του αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δύο, τρεις ή τέσσερις φορές μέσα στο 2017, ανέφερε ο τραπεζίτης στην ομιλία του. «Το σημαντικό είναι πως το τρέχον περιβάλλον στηρίζει πολύ σταδιακές ανόδους και αργές προκαθορισμένες μειώσεις στον ισολογισμό μας», υπογράμμισε.

Ο Evans σχολίασε πως, αν και η Fed ουσιαστικά πέτυχε το στόχο της για πλήρη απασχόληση, είναι ακόμη σημαντικά μακριά σε σχέση με τον στόχο για πληθωρισμό 2%.

«Μένει να δούμε αν θα έχουμε δύο ανόδους επιτοκίων φέτος ή τρεις ή τέσσερις, ή το πότε ακριβώς θα αρχίσουμε να περιορίζουμε τις επανεπενδύσεις περιουσιακών στοιχείων που λήγουν. Τελικά, οι ενέργειές μας θα καθοριστούν από τα γεγονότα που θα συμβούν και το αν θα επηρεάσουν το outlook της επίτευξης των στόχων μας», κατέληξε.