Πριν προλάβουν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους του 2017 -οι οποίοι θα ξεπεράσουν σε επίπεδο έτους τα 48 δισ. ευρώ-, οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν ότι το 2018 θα φέρει ακόμα περισσότερες επιβαρύνσεις. Παρά τη θερινή ραστώνη, οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους (ΓΛΚ) έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την κατάρτιση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2018, το οποίο τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή.

Αυτό θα προβλέπει -με βάση όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές στο πλαίσιο κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής- ότι τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 49 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας νέα αύξηση, της τάξης των 725 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Και στο σκέλος των πρωτογενών δαπανών θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ύψους 740 εκατ. ευρώ, η οποία θα εξασφαλιστεί κατά κύριο λόγο από την περικοπή των συντάξεων (βλέπε ΕΚΑΣ) και εν μέρει των λειτουργικών δαπανών. 

Με εγκυκλίους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, οι υπηρεσίες του ΓΛΚ έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν τις προβλέψεις τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων, κωδικό προς κωδικό. Ο πήχυς για το 2018 είναι ψηλά, καθώς ο Προϋπολογισμός θα πρέπει με... πειστικό τρόπο για τους δανειστές να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Υπό την προϋπόθεση ότι ο φετινός Προϋπολογισμός θα κινηθεί εντός στόχων, το 2018 θα πρέπει να φέρει τα εξής:

1.Αύξηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία κατά 784 εκατ. ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι θα πρέπει να αποφέρουν 27,5 δισ. ευρώ, έναντι 26,7 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για το 2017. Στο σκέλος των έμμεσων φόρων, το 2018 φέρνει την επιβολή του ειδικού τέλους διαμονής στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, το οποίο προϋπολογίζεται να αποδώσει περί τα 74 εκατ. ευρώ. Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει στην τόνωση της κατανάλωσης (λόγω πρόβλεψης για ανάπτυξη), προκειμένου να αυξηθούν και οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους.

2.Τα έσοδα από την άμεση φορολογία θα πρέπει να διατηρηθούν και το 2018 κοντά στα επίπεδα του 2017, δηλαδή στα 21,5 δισ. ευρώ. Από την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών προβλέπεται να εξοικονομηθούν 121 εκατ. ευρώ, ενώ με την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση θα εξοικονομηθούν επιπλέον 68 εκατ. ευρώ. Οι βουλευτές και οι δικαστικοί θα πληρώσουν 44 εκατ. ευρώ επιπλέον, λόγω μείωσης του αφορολογήτου, ενώ 48 εκατ. ευρώ επιπλέον θα πρέπει να αποφέρει και ο νέος νόμος φορολόγησης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Το 2018 θα υπάρξουν απώλειες φορολογικών εσόδων από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, λόγω των υψηλών προκαταβολών που καταβάλλονται μέσα στο 2017. Επίσης, προβλέπεται αυξημένη απόδοση της εισφοράς αλληλεγγύης, λόγω της νέας κλίμακας υπολογισμού.

Η απόδοση των μνημονιακών μέτρων -παλαιών και καινούργιων-, είτε αφορούν το σκέλος των δαπανών είτε το σκέλος των εσόδων, θα πρέπει να φτάσει το 2018 στα 8,282 δισ. ευρώ, έναντι 6,479 δισ. ευρώ το 2017, κάτι που σημαίνει ότι η νέα χρόνια θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις 1,8 δισ. ευρώ. Η ουσιαστική κατάργηση του ΕΚΑΣ από την Πρωτοχρονιά θα ανεβάσει το κόστος των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων στα 1,385 δισ. ευρώ (από 727 εκατ. ευρώ το 2017), ενώ τα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να αποδώσουν 5,538 δισ. ευρώ, έναντι 5,084 δισ. ευρώ το 2017.

Από την εφημερίδα "Επένδυση"