Το «μακελειό» που συντελείται στις συντάξεις αποτυπώνεται καρέ-καρέ στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε φιλοδώρημα. Με Υπουργική Απόφαση… μνημείο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος κρίνονται ως μη νόμιμες και «ακυρώνονται» περί τις 80.000 επικουρικές οι οποίες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά. Μάλιστα, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι δικαιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν. Και αυτό καθώς, όταν με το… καλό το υπουργείο καταφέρει να κάνει τον υπολογισμό βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (διαδικασία η οποία καθυστερεί εδώ και 13 μήνες), θα προκύψουν μειώσεις σε σύγκριση με όσα ίσχυαν στις αρχές του 2015.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας αναθεωρούνται όλες οι αποφάσεις του Επικουρικού Ταμείου Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) για αιτήσεις που κατατέθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά. Γιατί μπορεί να προηγήθηκαν του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), όμως αυτός ισχύει αναδρομικά για τον υπολογισμό τους. Οι αποφάσεις του ΕΤΕΑΠ ακυρώνονται ακόμη κι αν εκδόθηκαν πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση που υπογράφει ο κ. Πετρόπουλος, οι αποφάσεις που εκδόθηκαν για αιτήσεις που υποβλήθηκαν το παραπάνω χρονικό διάστημα είναι «μη νόμιμες και πρέπει να αναθεωρηθούν οίκοθεν από τις αρμόδιες υπηρεσίες που τις εξέδωσαν».

Μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού του άρθρου 96 του νόμου Κατρούγκαλου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν έχει ακόμη καθοριστεί, 13 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Σε περιπτώσεις όμως που εκδόθηκαν επικουρικές χωρίς να υπάρχει νέος κανονισμός, αυτές οι συντάξεις είναι παράνομες σύμφωνα με την εγκύκλιο Πετρόπουλου, εκτός και αν επήλθε θάνατος συνταξιούχου!

Από την εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου"