Τις τελευταίες πινελιές στη φόρμουλα της συνολικής συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο στις αγορές, κάτι που, όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η «Ε», αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα για το καλοκαίρι, βάζουν θεσμοί και οικονομικό επιτελείο πίσω από τις κλειστές πόρτες του Χίλτον. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας, με το χρέος ωστόσο να παραμένει πεδίο διαξιφισμών μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη και τα κεντρικά της ΕΚΤ που φθάνουν στην Αθήνα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη θετική προδιάθεση του Μάριο Ντράγκι στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και τούτο, διότι η πεποίθηση που υπάρχει στις τάξεις των ιθυνόντων της διαπραγμάτευσης είναι ότι το επικείμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα μπορέσει με το κλείσιμο του Staff Level Agreement (SLA) και με μια επί της αρχής ισχυρή πολιτική δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να ανοίξει το παράθυρο του Μάριο Ντράγκι για φθηνό χρήμα στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω του QE.
Αυτό το οποίο αναζητείται αυτήν τη στιγμή από τους Ελληνες αξιωματούχους αλλά και τα στελέχη του ΔΝΤ -και ενδεχομένως να διαρκέσει και λίγες μέρες ακόμα, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όπως άφησαν να εννοηθεί τόσο ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ- είναι μια διατύπωση για το χρέος που να είναι προεκλογικά πολιτικά ανεκτή από τους Χριστιανοδημοκράτες του Βερολίνου.
Ως εκ τούτου, το ορόσημο της 8ης Ιουνίου, ημέρα που συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ, αποτελεί το σημείο χωρίς επιστροφή για την κυβέρνηση, αφού η ένταξη στο QE θα δώσει ένα καθαρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα εν όψει της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές. Σε αυτό το κλίμα, εξάλλου, κινήθηκαν και όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις της ελληνικής χρηματαγοράς, με το «σπάσιμο» των 700 μονάδων και το ρεκόρ 17 μηνών να προεξοφλεί τη θετική έκβαση στο θρίλερ των τελευταίων μηνών.
Αν και το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή ιχθύος για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, καθώς θέλει να αποφύγει νέα χαμένα χρονοδιαγράμματα από τυχόν λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής, πληροφορίες αναφέρουν πως όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν λήξει μέχρι το βράδυ της Κυριακής. «Το καμπανάκι του τελευταίου γύρου έχει χτυπήσει και είμαστε στα τελευταία μέτρα», σχολιάζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στην «Ε». Γι’ αυτό τον λόγο και στόχος του Μαξίμου είναι να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτουμένων μέχρι τις 20 Μαΐου, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο για... παγίδες στο επικείμενο Eurogroup. Ως δικλίδα ασφαλείας, εξάλλου, ο πρωθυπουργός αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν τονίσει πως τα μέτρα για 2019 και 2020 θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν πρώτα έχουν υλοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Από κόσκινο το κείμενα της συμφωνίας

Σήμερα και αύριο, Κυριακή, θεσμοί και οικονομικό επιτελείο εξετάζουν αράδα-αράδα τα κείμενα της συμφωνίας με το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάνουν διορθώσεις στις τελευταίες λεπτομέρειες. Τα ενεργειακά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν «κλειδώσει», με τη ΔΕΗ να παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο, χωρίς πώληση υδροηλεκτρικών, παρά μόνο λιγνιτικών μονάδων, κατόπιν όχι απαίτησης των θεσμών, αλλά συμμόρφωσης με τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Κυβερνητικός αξιωματούχος, μάλιστα, σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά, σημείωνε σκωπτικά πως υπήρξαν πιέσεις για την τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σε... αντίθεση με τα εργασιακά, όπου δόθηκε μεγάλη μάχη από την κυβέρνηση.
Ενα από τα τελευταία «αγκάθια», το οποίο, ωστόσο, δεν εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για το SLA, είναι το πλαφόν στις περικοπές προσωπικής διαφοράς στο συνταξιοδοτικό, που θέλει να βάλει η κυβέρνηση, το οποίο αγγίζει το 22%, ενώ την ίδια ώρα δίνεται μάχη για να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις επικουρικές, αφού υπολείπεται ένα 0,14% από τον στόχο περιστολής δαπάνης 1% που έχει τεθεί για το 2019.

«Νερό στο κρασί του» ο αδιάλλακτος κ. Σόιμπλε

Την ίδια ώρα, μετά την ικανοποίηση για το μαξιλαράκι ασφαλείας του πλεονάσματος για το 2016 (4,2%), που διασφαλίζει την επίτευξη στόχου για το 2018, αλλά και την αυτόματη ενεργοποίηση και των αντίμετρων το 2019, στο μέτωπο των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος όλα δείχνουν πως οι παράλογες απαιτήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν υποχωρήσει. Από τα τουλάχιστον δεκαετή πλεονάσματα του 3,5%, το Βερολίνο, κατόπιν πιέσεων Αθήνας και ΔΝΤ, φαίνεται να υποχωρεί σε μια συμβιβαστική πρόταση για τέσσερα χρόνια, τα οποία, σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2018, θα μπορέσουν να παράσχουν τον «καθαρό διάδρομο» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη στροφή σε ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο.