Προς τα πίσω φαίνεται ότι πηγαίνουν τα κρίσιμα ορόσημα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και της εξόδου στις αγορές.

Το ορόσημο του Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου χάθηκε με αποτέλεσμα η στάση των δανειστών σε συνδυασμό με την ραστώνη της εορταστικής περιόδου να οδηγούν σε δεδομένη αποτυχία ενός ακόμη Ελληνικού χρονοδιαγράμματος.

Το οικονομικό επιτελείο βλέπει τον κίνδυνο και ανησυχεί. Πλέον στόχος είναι να εξασφαλιστεί η επιστροφή των δανειστών αμέσως μετά το EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου ώστε να επαναληφθούν άμεσα οι διαδικασίες της αξιολόγησης.
Αν και η κυβέρνηση σε αυτή τη συνεδρίαση περιμένει και επίσημα το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του χρέους, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Ανεπισήμως, ωστόσο, κάποιες κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι μάλλον ανέφικτη και ως πιο ρεαλιστικός στόχος εμφανίζεται πλέον το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Εκεί θα φανεί αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ικανοποιήθηκε με την επιστολή Τσακαλώτου, στην οποία διατυπώνει την πίστη του στο πρόγραμμα και τους στόχους που θέτει. Εκεί θα φανεί και αν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να «τρέξουν» τις διαδικασίες της δεύτερης αξιολόγησης ή θα μας πιάσει η άνοιξη.

Στο οικονομικό επιτελείο απορρίπτουν το σενάριο των νέων καθυστερήσεων και της επανάληψης της διαπραγμάτευσης του 2015 η οποία οδήγησε σε ταμειακή ασφυξία.

Στις επόμενες ημέρες αναμένονται πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου για την επανέναρξη των συζητήσεων, δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ούτε κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ούτε άμεση επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Κομισιόν: Δεν υπάρχουν νεότερα για την αξιολόγηση

Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ την Πέμπτη ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες, με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αυτό προκύπτει από τις διευκρινίσεις που έδωσε σήμερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Δεν έχουμε κάποια νέα εξέλιξη, ισχύουν αυτά που είχαμε πει την προηγούμενη βδομάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Την περασμένη βδομάδα η εκπρόσωπος της Ε.Ε. είχε υποστηρίξει ότι η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια, αλλά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Πάντως, το όλο θέμα, όπως είπε ο κ. Σχοινάς, θα συζητηθεί την Πέμπτη, οπότε και θα υπάρξει συνάντηση στην έδρα της Κομισιόν, μεταξύ του Επίτροπου Μοσκοβισί και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Συνάντηση Τσακαλώτου-Σαπέν

Στόχος τώρα της κυβέρνησης είναι η επίσπευση των διαδικασιών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προγραμματίζει για την ερχόμενη Τετάρτη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Η συνάντηση θα γίνει στις 17:00 στο απόγευμα στο Παρίσι θέτοντας στο μικροσκόπιο το  κλείσιμο της αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Στην συγκεκριμένη συγκυρία η κυβέρνηση επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, καθώς τόσο τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν μετά τις πρωτοβουλίες Τσίπρα, όσο και τα σενάρια των εκλογών προκάλεσαν και προκαλούν σοβαρές ενστάσεις στο εξωτερικό μέτωπο.