Αμετάβλητα, όπως και ευρέως αναμενόταν, παρέμειναν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%.

«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο» επισημαίνεται επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το ανακοινωθέν της προηγούμενης συνεδρίασης, δεν καταγράφονται αλλαγές στο σκεπτικό της απόφασης, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσδοκίες.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά νομισματικά μέτρα, το μηνιαίο ύψος αγορών κρατικών ομολόγων παρέμεινε στα 60 δισ. ευρώ, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να αναμένεται να τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2017 ή και μετέπειτα, αν κριθεί απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των διευκολυντικών μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία προσαρμογής του πληθωρισμού με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.

Ντράγκι: Η ΕΚΤ έτοιμη να αυξήσει το QE σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία της ευρωζώνης επιδεινωθούν, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι μια διευκολυντική νομισματική πολιτική παραμένει αναγκαία για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις. Όπως επισήμανε ο κ. Ντράγκι, η ισχυρότερη ανάπτυξη δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε πιο ισχυρές πληθωριστικές δυνάμεις, με τον υποκείμενο πληθωρισμό να παραμένει υποτονικό.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι εκεί που θα θέλαμε ακόμα και εκεί που θα έπρεπε να είναι» υπογράμμισε. Παρατηρούμε μια εύρωστη ανάπτυξη μετά από πολύ καιρό, αλλά οι μισθοί και οι τιμές δεν είναι ακόμα εκεί που θα έπρεπε, τόνισε, λέγοντας πως το τελευταίο που θα ήθελε το Διοικητικό Συμβούλιο θα ήταν να λάβει μέτρα σύσφιξης της πολιτικής που θα έθεταν σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία ανάκαμψης. 

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την βελτίωση στο μέτωπο της ανάπτυξης, αλλά διευκρίνισε πως ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος και αναμένεται να σημείωση μόνο σταδιακή αύξηση. 

Όσον αφορά το λεγόμενο «tapering», ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως τα μέλη του Συμβουλίου ομόφωνα δέχθηκαν να μην θέσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα γίνουν αλλαγές στο QE.