Βαρύ πολιτικό και ηθικό τίμημα πληρώνει η κυβέρνηση από την εμμονή της να καλύπτει πλήρως τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σε εν εξελίξει υπόθεση που αφορά το «Noor 1». Οι «γκρίζες» επαφές του κ. Καμμένου -αλλά και άλλων κρατικών λειτουργών- με τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη πυροδοτούν ταυτόχρονα κλιμακούμενη πολιτική ένταση, με την αντιπολίτευση να ζητά εξηγήσεις και τη ΝΔ να συζητά την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Άμυνας. Παρά την κάλυψη που παρείχε το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τη στήριξη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ο κ. Καμμένος με τις αποκαλύψεις για τις αυθαιρεσίες του προκαλεί και εσωκομματικούς κραδασμούς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και την ερχόμενη εβδομάδα, αρχής γενομένης τη Δευτέρα με τη συζήτηση στη Βουλή ερώτησης του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη, για τις επαφές Καμμένου - ισοβίτη. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε να καλύψει τον υπουργό Αμυνας με ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, στις 3 Ιουλίου, με θέμα τη συζήτηση για τη συμφωνία για την αξιολόγηση. Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός καλείται για πολλοστή φορά να καλύψει ανεξέλεγκτες πρωτοβουλίες του κ. Καμμένου, αν και αρκετοί σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους. Αποτέλεσμα της «αναγκαστικής» -κατά τον κ. Φίλη-συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και της απουσίας εναλλακτικής λύσης συμμαχιών, καθώς οι σχέσεις με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν οδηγηθεί σε ρήξη, όπως σηματοδότησε και ο έντονος διάλογος Τσίπρα - Γεννηματά κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση υποτίμησε από την αρχή τη διάσταση της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης, που γιγαντώθηκε με τις αποκαλύψεις για τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις του κ. Καμμένου. Σε ρόλο κομπάρσου επιδόθηκε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, ο οποίος έκανε λόγο για «παραπτώματα», κλείνοντας τα μάτια στο μείζον θέμα της καταστρατήγησης της διάκρισης των εξουσιών και των παρεμβολών στο έργο της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, το Μαξίμου σιγούσε και παρέκαμπτε τις επίμονες αιτιάσεις της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να πάρει θέση ο πρωθυπουργός. Τελικά, καταλύτης γι’ αυτό ήταν οι φήμες για κατάθεση από τη ΝΔ πρότασης μομφής. Σε μια προσπάθεια να «κάψει» το χαρτί αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -αλλά και να συσπειρώσει προκαταβολικά τους «αντιρρησίες» του ΣΥΡΙΖΑ-, με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου το Μαξίμου έριχνε το γάντι, προκαλώντας τη ΝΔ να προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης μομφής.

Το κλίμα παρ’ όλα αυτά παραμένει βαρύ. Οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης -οι οποίοι την περασμένη Τετάρτη χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό για τα επιτεύγματα της συμφωνίας με τους δανειστές- επέλεξαν τη σιωπή, ενώ άλλοι, όπως ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, κράτησαν αποστάσεις ασφαλείας από τις «ακροβασίες» του κ. Καμμένου. Σοβαρές ενστάσεις εγείρει και η Κίνηση των «53», με ορισμένα από τα στελέχη της να κινούνται ήδη στην κατεύθυνση της σύγκλησης της Πολιτικής Γραμματείας ώστε να συζητηθεί το θέμα.

Μπορεί το αποκορύφωμα της υπόθεσης αυτής να κλονίσει τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, προκαλώντας ρήξη ή ακόμα και μείζονα κυβερνητική κρίση; Το πρωθυπουργικό επιτελείο αρνείται τέτοια εκδοχή, ωστόσο η ΝΔ θεωρεί πως η συζήτηση της υπόθεσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα τον κ. Φίλη, που πιθανότατα -εάν κατατεθεί η πρόταση μομφής- θα κληθούν να στηρίξουν τον κ. Καμμένο εκόντες άκοντες. Οι εσωκομματικοί προβληματισμοί, πάντως, προτάσσουν και ορισμένες εναλλακτικές προτάσεις, όπως η αντικατάσταση του κ. Καμμένου από άλλο πολιτικό στέλεχος των ΑΝΕΛ μέχρι την οριστική διαλεύκανση της υπόθεσης που εκκρεμεί και την «ταυτοποίηση» των αποκαλύψεων. Σενάριο που ο πρωθυπουργός ούτε που θέλει να το ακούσει...

Το κεφάλαιο «Καμμένος», ωστόσο, φαίνεται ότι έτσι ή αλλιώς θα κλείσει δύσκολα, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «ουρά» στις αποκαλύψεις, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη θέση του υπουργού Αμυνας. Από την άλλη, έρχονται στο προσκήνιο και άλλες κινήσεις του κ. Καμμένου, που έχουν προκαλέσει εντάσεις, συνοδευόμενες από απειλές του υπουργού ότι θα παραιτηθεί και ότι το κόμμα του θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Τελευταίο κρούσμα είναι η υπόθεση των Σκοπίων. Η κινητικότητα που παρουσιάστηκε -και η διαφαινόμενη διαλλακτική θέση των Σκοπίων για υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας- κόπηκε «με το μαχαίρι» από το Μαξίμου εν τη γενέσει της... Ρόλο σε αυτό φαίνεται να έπαιξε η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος σε σύσκεψη στο Μαξίμου προ ημερών απείλησε να μη στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που μπαίναμε σε διάλογο με την ΠΔΓΜ για το θέμα της σύνθετης ονομασίας...