Η πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού απειλεί να πνίξει την κυβέρνηση, καθώς μέρα με τη μέρα αναδεικνύονται οι μεγάλες διαστάσεις της οικολογικής καταστροφής στην Αττική, ενώ οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το πώς με προσωρινά πιστοποιητικά αρκετά σκάφη εξασφαλίζουν το αξιόπλοο ανοίγουν πολλά θέματα και ενδεχομένως αναδεικνύουν πολιτικές ευθύνες για την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία από χθες θα πρέπει να θεωρείται με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να επισπευσθεί ο ανασχηματισμός.

Μετά τα όσα συνέβησαν, ανέλαβε και πάλι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μη βουλιάξει και η κυβέρνηση στην πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού, πέραν του Παναγιώτη Κουρουμπλή, η τύχη του οποίου στο κυβερνητικό σχήμα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς -όπως αναφέρουν τα «Νέα»- η σε εξέλιξη διακυβερνητική σύνοδος Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα ήταν ίσως ο λόγος για τον οποίο φρέναρε την παραίτησή του το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων», ο υπουργός Ναυτιλίας έσπευσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και να του πει πως η παραίτησή του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού, προκειμένου να διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα. Εκείνη την ώρα όμως ο κ. Τσίπρας συναντούσε τον Ιταλό πρωθυπουργό και μια παραίτηση υπουργού θα τίναζε, τουλάχιστον επικοινωνιακά, τη Διακυβερνητική στον αέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας (που δεν πίστευε στα μάτια του με τα όσα τραγελαφικά εκτυλίχθηκαν -σε επίπεδο διαχείρισης- το τελευταίο 24ωρο) αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κέρκυρα ενημερώθηκε λεπτομερώς για την επιχείρηση άντλησης του μαζούτ από τη θάλασσα και την απορρύπανση των ακτών, ενώ -μάλλον οργισμένος- παρακολουθούσε τις δημόσιες παρεμβάσεις του Π. Κουρουμπλή και άλλων, που έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Εδωσε γραμμή ώστε πρώτη προτεραιότητα να είναι η ταχύτερη απορρύπανση θάλασσας και ακτών, και σε δεύτερο χρόνο θα ασχοληθεί με την τύχη του υπουργού.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, και ενώ η πετρελαιοκηλίδα έφθανε στις «ακτές» του Μαξίμου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου και ζήτησε ενημέρωση για τον τρόπο χορήγησης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας σε τέτοια σκάφη, αλλά και το τι είχε προηγηθεί με την αδειοδότηση του «Αγία Ζώνη» προτού αυτό καταλήξει, γεμάτο μαζούτ, στον βυθό του Σαρωνικού.

Αμέσως μετά -κάνοντας ό,τι κανονικά έπρεπε να έχει κάνει το υπ. Ναυτιλίας- έδωσε εντολές να ανακληθούν άμεσα όσα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας έχουν δοθεί με παράταση, καθώς και να πραγματοποιηθούν έκτακτοι έλεγχοι. Επίσης, να διεξαχθεί ΕΔΕ σχετικά με το αν προκύπτουν ευθύνες για όσους έκριναν αξιόπλοο το «Αγία Ζώνη», ενώ αφαίρεσε άμεσα από το υπουργείο Ναυτιλίας την αρμοδιότητα ελέγχου, μεταφέροντάς στους νηογνώμονες την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας. Την ίδια στιγμή, ζήτησε να συμμετάσχουν στην επιχείρηση απορρύπανσης και άλλα μέσα, ώστε να έχει αλλάξει η εικόνα των ακτών το ταχύτερο δυνατόν.

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ