Δύσκολα τα πράγματα στην Κεντροαριστερά! Η πολυαναμενόμενη απάντηση της Vodafone έφτασε χθες το πρωί στο γραφείο του καθηγητή Αλιβιζάτου. Αντί όμως να δώσει λύση στο μείζον ζήτημα του τρόπου εκλογής επικεφαλής, περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Στην προσφορά της δεν αναφέρει τίποτα για τη διαδικτυακή εξ αποστάσεως ψηφοφορία, μολονότι ήταν η μοναδική (από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας) που είχε ζητήσει επιπλέον χρόνο για να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Εστιάζει λοιπόν μόνο στην ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων με τη διεξαγωγή «διά ζώσης» ψηφοφορία (μοντέλο εσωκομματικών ΝΔ). Ως εδώ θα ήταν όλα καλά, αν η Vodafone δεν έθετε ως τη συντομότερη δυνατή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 4η Φεβρουαρίου και όχι την 5η και 12η Νοεμβρίου - όπως έχει ορισθεί. Παραλλήλως, το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται στις 900.000 ευρώ - ούτε καν στις 800.000 ή στις 500.000 ευρώ που ζητούσαν μέλη της επιτροπής, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια ήδη δοκιμασμένη πλατφόρμα που δεν θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς.
Σε επιστολή του προς τους υποψηφίους, ο Νίκος Αλιβιζάτος ενημερώνει ότι επικοινώνησε με τις εταιρίες Wind και ΟΤΕ. «Ζήτησα να με ενημερώσουν έως το βράδυ της Παρασκευής (22/9) αν μπορούν να αναλάβουν το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων, με ψηφοφορία “διά ζώσης” και μόνο, κατά τις υποδειχθείσες ημερομηνίες και με ποιους οικονομικούς όρους» αναφέρει. Πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν, θέλουν τη Wind να ανταποκρίνεται θετικά και με χαμηλότερη τιμή - δεν αποκλείεται να ζητήσει μικρή χρονική παράταση.
Τα επιτελεία των υποψηφίων τοποθετήθηκαν χθες με μεγάλη προσοχή στη νέα κατάσταση. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι αποδεικνύεται πως είναι ανέφικτη η online ψηφοφορία. Εκφράζουν όμως την απορία τους «γιατί χρειάστηκαν 20 μέρες για να οργανωθούν οι εκλογές της ΝΔ και για εμάς ζητούν τέσσερις;». Συμπληρώνουν, δε, ότι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Αλιβιζάτο και καθησυχάζουν: «Δεν θα τιναχθεί η διαδικασία στον αέρα».
Σε δήλωσή του ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρει ότι «οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν τη μεγάλη μας απόφαση». Επιμένει, ακόμη, υπέρ της διαδικτυακής ψήφου. Οπως και 48 Ελληνες του εξωτερικού, οι οποίοι με επιστολή τους ζητούν να υπάρξει ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι οι συγγραφείς Απ. Δοξιάδης, Σώτη Τριανταφύλλου και οι καθηγητές Στ. Καλύβας, Δάφνη Χαλικιοπούλου, Μιχ. Ρουσάκης.