Με κορυφαίο δίλημμα αν θα μετατραπεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ενιαίο φορέα ή αν θα διατηρήσει τον πολυκομματικό χαρακτήρα της πραγματοποιείται από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου το συνέδριό της. Καταληκτική απάντηση, ωστόσο, δεν θα δοθεί, καθώς το σχετικό ερώτημα θα παραπέμπεται ουσιαστικά στις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΔΗΣΟ, ενώ η κυρία Γεννηματά αναμένει και την αντίδραση που θα έχουν τόσο το Ποτάμι όσο και η Ωρα Αποφάσεων. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και οι τρεις πρώην υπουργοί (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης) αποκλείουν κατηγορηματικά το σενάριο της ένταξής τους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και προτείνουν τη δημιουργία νέου φορέα με τη συμμετοχή άλλων, αλλά και ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. 

Βεβαίως, η σύνθεση του συνεδρίου είναι τέτοια, που ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκύψουν μια σειρά από ζητήματα. Και αυτό γιατί οι περίπου 3.000 συμμετέχοντες θα είναι, επί της ουσίας, διορισμένοι και όχι εκλεγμένοι.
Με βάση την απόφαση του Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι 1.500 θα προέρχονται κατά 40% από το ΠΑΣΟΚ, κατά 20% από τη ΔΗΜΑΡ, κατά 20% από το ΚΙΔΗΣΟ και κατά 20% από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και τις υπόλοιπες κινήσεις του χώρου. Δεν αναμένεται να στηθούν κάλπες για την εκλογή, αντιθέτως θα ορίζονται με βάση κομματικές αλλά και τοπικές ισορροπίες.

Οι υπόλοιποι 1.500 θα είναι ex officio, δηλαδή μιλάμε για τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές, τους εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση (περιφερειάρχες, δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους), στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια της χώρας κ.λπ.
Η ατζέντα του συνεδρίου περιλαμβάνει τη χάραξη πολιτικής γραμμής, τις αρχές λειτουργίας και τον καταστατικό χάρτη, το νέο σύμβολο, ενώ θα εγκριθεί από το σώμα των συνέδρων ένα 50μελές Κεντρικό Συμβούλιο, το οποίο θα προταθεί έπειτα από συμφωνία των κομμάτων που συναποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στην παρούσα φάση, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ προτείνει να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για τον χαρακτήρα του κόμματος αλλά και η πραγματοποίηση της εκλογής ηγεσίας από τη βάση να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018, ενώ η πλευρά της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία το φθινόπωρο του 2017. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει ότι πρέπει να διατηρηθεί ο πολυτασικός χαρακτήρας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διάλυσης του ΚΙΔΗΣΟ.

Νέο κόμμα θέλει ο Σημίτης, κλειστά χαρτιά ο Βενιζέλος

Ξεχωριστή σημασία παρουσιάζει η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη όχι μόνο να παραβρεθεί στο συνέδριο, αλλά και να παρέμβει. Ο κ. Σημίτης έχει ενημερώσει όλους τους συνομιλητές του ότι στο συνέδριο θα μιλήσει ευθέως υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, των δυνάμεων και των προσωπικοτήτων που κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Επιπλέον, θα τονίσει ιδιαιτέρως τη σημασία εμπλοκής της νέας γενιάς στις διεργασίες, επιμένοντας στο ζήτημα της ανανέωσης.
Σε αυτό το κλίμα, εν τω μεταξύ, αναμένεται να κινηθεί και η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, του Στέφανου Ξεκαλάκη και της Εύας Καϊλή, εκτιμώντας ότι η παρέμβαση που θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να διαμορφώσει και να επηρεάσει σημαντικά το συνεδριακό σώμα. Εκτός των άλλων, δε, θα υπερασπιστούν και το ζήτημα της ενότητας όλου του χώρου, μέσω της συνεργασίας με το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων.
Εντελώς κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε με αντικείμενο την πορεία της χώρας. Ο κ. Βενιζέλος δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τις συνεδριακές διαδικασίες, ενώ δεν γίνει ακόμα γνωστό αν θα παρευρεθεί στο συνέδριο και, ακολούθως, αν θα κάνει παρέμβαση.

Από την εφημερίδα "Επένδυση"