Σταθεροποιητικά βήματα κάνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή άνοδο, η οποία το έφερε πιο κοντά στο επόμενο κρίσιμο τεχνικό σημείο των 850 μονάδων, το οποίο θεωρείται καθοριστικό για την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 841,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.186,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,20% στις 1.085,40 μονάδες.
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ορόσημο των 850-855 μονάδων προφανώς θα αποδειχθεί και εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, όταν μάλιστα η δοκιμασία του πιθανόν να γίνει μέσα σε μια περίοδο που πολλά χαρτοφυλάκια "παγώνουν" για τις θερινές διακοπές τους. Στο γεγονός αυτό, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ότι δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν, μια εξέλιξη που να δώσει την απαιτούμενη ώθηση.
 
Η εξέλιξη που μπορεί να διαφοροποιήσει την εικόνα της αγοράς εν μέσω θέρους μπορεί όμως να είναι η έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, καθώς παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διατηρούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 0,2 μονάδα βάσης στο 5,359%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 3,6 μονάδες βάσης στο 3,707%.

Χθες, το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων υποχώρησε κάτω του συνηθισμένου, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,70%, αντανακλώντας το ράλι στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Με βάση τις συγκεκριμένη βελτίωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις θετικές συνθήκες και να προχωρήσει σε δοκιμαστική έκδοση ομολόγου. 

Η "όρεξη" των ξένων επενδυτών φαίνεται ότι θα βαρύνει στη "ζυγαριά" ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να επιλέξει το "γοργόν και χάρη έχει" για την επιστροφή του στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έξοδος είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014, με την πώληση 5ετούς ομολόγου, 3 δισ. ευρώ, με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%.
 
Στο ταμπλό τώρα, η ΕΧΑΕ κάνει σημαντική ανοδική κίνηση με κέρδη 2,07%, με τις Ελλάκτωρ και Λάμδα να είναι στο +1,16% και +1,02% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Φουρλής, Grivalia, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Folli Follie και Ελληνικά Πετρέλαια.
 
Στον αντίποδα, η Aegean υποχωρεί κατά 1,06%, με τις Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, Eurobank, Jumbo και Εθνική να διορθώνουν ήπια, χωρίς η πτώση τους να ξεπερνά το 1%.